SAP en de Cloud: is het iets voor mijn organisatie?

In de dynamische wereld van bedrijfssoftware is SAP samen met haar partner iQibt een pionier op het gebied van Cloudoplossingen. Het biedt organisaties de keuze tussen een Public Cloud en een Private Cloud. In dit artikel verkennen we wat een SAP Cloud-oplossing inhoudt en wat de voordelen ervan zijn.

De Cloud: een begrip dat niemand ontgaat in de data gedreven wereld van software aanbieders. Iedereen die weleens met ICT en software te maken heeft, kent de term ‘Cloud’. Veel softwareleveranciers bieden steeds meer aan in de cloud. Er ontstaat zelfs een situatie waarin de software niet meer op een andere manier te verkrijgen is. Ook in de SAP-wereld ontkom je niet aan Cloud-term. Maar wat is SAP Cloud en wat betekent dit voor jouw organisatie?*

Wat wordt verstaan onder ‘de Cloud’?

De term ‘Cloud’ wordt veel gebruikt bij aanbieders van software en eigenlijk is er geen eenduidige definitie. Uit verschillende beschrijvingen kan worden gehaald dat De Cloud een netwerk is van meerdere servers dat fungeert als één systeem. Vaak wordt dit geassocieerd met het internet.

Met dit in het achterhoofd kunnen de SAP termen ‘On-premise’, ‘Private Cloud ‘en ‘Public Cloud’ worden toegelicht. Er zijn hierbinnen nog veel nuances, we beperken ons hier tot de grote lijnen. De termen hebben te maken met de plaats waar de servers staan. Bij On-premise staan de servers binnen het domein van de organisatie zelf. Bij een Private Cloud staan de servers bij een bekend datacentrum en bij de Public Cloud staan deze bij SAP zelf.

Verschil in omgeving

Ongenuanceerd gezegd, hoe verder van een organisatie weg de servers staan, hoe minder vrijheid je hebt in het aanpassen van de software. Als de gehele SAP-omgeving in eigen beheer is, kun je bijvoorbeeld een kolomkop waar ‘budgetplaats’ staat vervangen door ‘afdeling’. Datzelfde zal niet gebeuren als de software in de Public Cloud staat. Er zullen bijvoorbeeld ook weinig mensen zijn die aan Microsoft vragen om in Excel de titelbalk aan te passen. De conclusie is dus dat de Private Cloud meer beperkingen kent als een On-premise variant. Hierdoor zullen de processen binnen een organisatie meer op het systeem moeten worden ingericht en is dit dus een verschil ten opzichte van de On-premise omgeving.

Vergelijk het met het bezit van een auto en het onderhoud daarop. Het onderhoud kan door jezelf worden gedaan, door de garage op de hoek en door de fabrikant. Vertaalt naar SAP krijg je dan drie situaties: de fabrikant werkt twee keer per jaar ’s nachts een servicebeurt af, daar heb je zelf geen invloed op. En dit kan alleen als je geen aanpassingen hebt gedaan. Bij de garage op de hoek maak je zelf een afspraak wanneer je dit wilt laten doen en mag je het interieur van de auto zelf verfraaien. Doe je het onderhoud zelf dan mag je niet alleen het interieur aanpassen maar ook de motor tunen en knopjes op het dashboard toevoegen.

iQibt-Cloud-public

Wat is een SAP Cloud-oplossing?

Terug naar alleen ‘de Cloud’. Samengevat biedt SAP twee Cloud omgevingen: Public Cloud en Private Cloud. Bij de Private Cloud neemt SAP het hosting- en beheergedeelte over, waardoor organisaties zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. De servers draaien bij SAP of bij een andere dienstverleners waardoor klanten ontzorgd worden.

In de Public Cloud maakt SAP gebruik van de SAP best practices om systemen in te richten voor specifieke klanttypen, neem bijvoorbeeld verzekeraars. Hoewel deze best practices als uitgangspunt dienen, blijft er ruimte voor aanpassingen. Daarnaast wordt ook het technisch beheer door SAP gedaan. Consultants hebben hierin iets minder vrijheid in vergelijking met de Private Cloud, maar kunnen nog steeds aanpassingen doen.

Kort samengevat: Public Cloud biedt dus gestandaardiseerde processen, dat resulteert in een efficiënte oplossing.

Voordelen van SAP Public Cloud

SAP Public Cloud heeft verschillende voordelen. Het opent namelijk de deur naar nieuwe markten en vermindert de kans op fouten. Maar wat zijn de viif voornaamste voordelen?

  1. Kostenbesparing: Een van de grootste voordelen van Public Cloud is de kostenbesparing. Organisaties hoeven geen grote investeringen te doen in hardware en software. In plaats daarvan betalen ze op basis van gebruik.
  2. Schaalbaarheid: Public Cloud omgevingen bieden schaalbaarheid. Dit betekent dat bedrijven snel kunnen op- of afschalen op basis van de vraag. Dit resulteert in een flexibele en dynamische IT-infrastructuur. Hierdoor stelt het organisaties in staat om zich gemakkelijk en snel aan te passen aan veranderende behoeften en groei te ondersteunen.
  3. Toegankelijkheid en flexibiliteit: Public Cloud is overal toegankelijk zolang er een internetverbinding is. Dit betekent dat medewerkers op afstand kunnen werken en gemakkelijk toegang hebben tot SAP of algemeen gezegd tot de bedrijfsapplicaties en gegevens die in de Public Cloud staan. Dit verhoogt de flexibiliteit van de organisatie.
  4. Automatische updates en onderhoud: Het technisch beheer, inclusief updates en onderhoud, wordt verzorgd door de Cloud provider, SAP. Dit vermindert de last van handmatig beheer en zorgt ervoor dat de SAP-systemen altijd up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches en functies.
  5. Innovatie en best practices: Public Cloud SAP providers implementeren best practices voor verschillende sectoren. Door gebruik te maken van de best practices, kunnen organisaties profiteren van geoptimaliseerde en innovatieve oplossingen zonder het wiel opnieuw uit te vinden. Dit versnelt de implementatietijd en verbetert de efficiëntie.

Nadelen van SAP Public Cloud

Uiteraard zijn er ook punten waarmee wij rekening moeten houden, wanneer je gebruikmaakt van een Public Cloud oplossing.

  1. Flexibiliteit: De Public Cloud kent meer beperkingen dan een On-premise versie. Hierdoor zullen de processen binnen een organisatie meer op het systeem moet worden ingericht dan bij de On-premise omgeving het geval is. Er zijn zeker mogelijkheden om zelf aanpassingen te doen in de SAP Public Cloud alleen minder dan in de On-premise versie. Voor aanpassingen komt de term “SAP Business Technology Platform” (SAP BTP) om de hoek. Hier kunnen eigen applicaties op worden ontwikkeld, zoals koppelingen/ interfaces of ander maatwerk. Ook op het gebied van rapportages zijn tools beschikbaar om zonder maatwerk organisatie specifieke rapportages te maken.
  2. Afstemming met andere partij: De verantwoordelijkheid, voor het goed functioneren van SAP, komt voor een deel bij een ander partij te liggen. Dit betekent: afstemming en afspraken maken. Welke partij is waar verantwoordelijk voor wat en op welk moment? En wat wordt er nog door de eigen organisatie gedaan en wat door SAP?
iQibt-SAPcloud-ietsvooronzeorganisatie

Conclusie: Is het iets voor mij?

Na dit verhaal is de conclusie dat er eigenlijk op dit moment geen generiek antwoord is. Dus het antwoord op de vraag: ‘Is de SAP Cloud iets voor mij?’ hangt af van de situatie voor jouw organisatie.  

Vanuit de techniek ontzorgt een Private Cloud oplossing de organisatie. Vanuit de implementatie gezien, verloopt het proces in de Public Cloud sneller dan normaal door het gebruik van best practices. Daarnaast biedt het organisaties een gestandaardiseerde, efficiënte en duurzame oplossing. Daar staat de tegenover dat de organisatie haar processen meer op het systeem moet inrichten dan andersom.

Mocht je nu zelf in een persoonlijk gesprek hier meer van willen weten, voel je vrij om contact op te nemen.

In een volgende blog zullen we ingaan op een gerelateerd onderwerp; Wat is de SAP Public Cloud voor Public Sector?

*Het is op het moment van schrijven augustus 2024. SAP staat niet stil dus wat vandaag de stand is, kan morgen weer achterhaald zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *