IoT, why should we care?

Je voelt je vanochtend heel fit! Je bent wakker geworden door je smart wearable op het moment dat je het lichtst sliep. Het is een grijze en koude winterochtend. De gordijnen gaan automatisch open en op het moment dat je naar de woonkamer loopt, heeft de kamer al een aangename temperatuur en staat de koffie klaar. Terwijl je aan het douchen bent, wordt de verwarming van je auto aangezet zodat je niet in de kou hoeft te krabben. Je stapt in je autonome auto. Hij weet waar je vandaag naartoe moet. Hij weet ook dat er onderweg naar je werk een ongeluk is gebeurd en neemt daarom een alternatieve route. Desondanks ben je te laat voor je afspraak op kantoor. Geen zorgen, want er is al een bericht gestuurd naar alle deelnemers van de meeting dat je een kwartiertje later aankomt. Zo gaat de dag maar door. Alles praat met alles. Futuristisch? Niet wat de technologie betreft. Technisch gezien kan dit nu al. We noemen het Internet of Things ofwel IoT.

Componenten IoT

IoT bestaat uit 4 componenten, namelijk Hardware, Data, Software en Connectiviteit. Deze componenten hebben in de afgelopen jaren een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Hardware is aanzienlijk beter en goedkoper geworden. Door massaproductie en technologische ontwikkelingen worden sensoren voor onder een euro gemaakt en worden naar verwachting nog veel goedkoper. Data, ook wel het bloed van de IoT genoemd, wordt verzameld en geanalyseerd door kunstmatige intelligentie (AI). We kunnen niet alleen de data monitoren en patronen herkennen, maar zelfs voorspellen wat er gaat komen. Software kende de afgelopen jaren een grote doorbraak. Door autonome software en Machine Learning laten we nu ‘things’ met elkaar communiceren. Tevens zetten we AI en complexe algoritmen in om de massadata te analyseren om zo patronen te herkennen. En last but not least, we kunnen nu alles en overal met elkaar en met internet verbinden. We hebben een breed scala aan netwerkinfrastructuur en -protocollen tot onze beschikking om alles met alles en overal te kunnen laten communiceren: bluetooth, Zigbee, Z-wave, 6LowPAN, Thread, wifi, NFC, mobiele datanetwerken, etc.

iQibt Big Data

Impact IoT

Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar waarom moeten we ons hier druk over maken? In 2025 is volgens een onderzoek van McKinsey (juni 2015) de jaarlijkse impact van IoT 11 biljoen dollar. Dat zorgt voor een heleboel veranderingen in huis, fabrieken, steden, zorg, werkomgeving, transport, etc. De twee drijvende krachten hierachter zijn efficiëntie en kostenbesparingen. Hierdoor gaan we in de komende jaren heel anders zakendoen. We gaan anders produceren, anders marketen en verkopen, en anders service aanbieden. En dit is waar de grote zakelijke softwareleveranciers als SAP in beeld komen.

SAP en IoT

SAP heeft deze marktontwikkeling ook gesignaleerd en er de laatste paar jaar veel in geïnvesteerd. SAP Leonardo is het nieuwe innovatieve platform voor IoT. SAP had voorheen alleen de hoofdingrediënten van IoT-technologie in haar porfolio: Big Data, Analytics, Cloud Platform, etc. Inmiddels heeft SAP een volledig portfolio opgebouwd met alle benodigde ingrediënten, waaronder Machine Learning, Design Thinking en Blockchain. Met SAP Leonardo kunnen we niet alleen de huidige processen aanvullen en automatiseren maar ook innovatieve oplossingen ontwikkelen voor nieuwe businessmodellen. SAP noemt dit ‘digitale transformatie’. Onder het SAP Leonardo platform biedt SAP verder kant-en-klare oplossingen voor Connected Products, Connected Assets, Connected Fleet, Connected Infrastructure, Connected Markets en Connected People. HANA Cloud Platform en SAP Analytics gaan daarin een grote rol spelen en bieden SAP een grote voorsprong ten opzichte van haar concurrenten.

De impact van IoT op ons leven zal in de komende jaren steeds groter worden. We kunnen IoT misschien negeren, maar we zullen de impact niet kunnen vermijden. Of zoals schrijfster en filosofe Ayn Rand het mooi zegt: “You can avoid reality, but you cannot avoid the consequences of avoiding reality.”

[1] Ayn Rand schrijfster filosofe (1905-1982)
[2] Unlocking the potential of the Internet of Things, McKinsey Global Institute, 2015

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *