Het nieuwe normaal… Wat is dat eigenlijk voor een (Pega) consultant?
Het is 07:30 en mijn wekker gaat. Om 08:00 wil ik op mijn werk zijn. Ik mag dus wel opschieten, maar gelukkig kom ik niet te laat. Mijn werk is tegenwoordig, zoals voor velen, een kamer verder…
De wereld is veranderd, op een hele ingrijpende manier. Op het moment dat ik aan deze blog begin, is Rutte bezig met zijn zoveelste persconferentie. Niet voor nieuwe maatregelen, maar voor de eerste versoepelingen. Scholen, opvang en sport gaan in aangepaste vorm open. Meer bewegingsvrijheid: Letterlijk de voor kinderen en indirect voor de ouders ook. Voor de rest nogmaals de benadrukking dat we in ieder geval tot 20 mei zo door moeten. Was dit dan een eerste stap naar het ‘nieuwe normaal’?
Niet meer naar je klant
Mijn werk als Pega Consultant valt niet onder de noemer ‘vitale beroepen’ en ik ‘mag’ sinds de eerste grote maatregelen van 12 maart jl. al thuis werken. Mijn ruime eerste thuiswerkweek had ik er echter al opzitten. Een thuiswerkdag kennen we wel, maar thuiswerkweken zijn ook voor ons nieuw. Bij mijn opdracht bij Achmea Tilburg zaten wij middenin de broeihaard. In een vroeg stadium, een week voor de 12e maart, werd er al gevraagd om, indien niet noodzakelijk, NIET meer naar Achmea Tilburg te komen.
Vroeg op staan, ver rijden, laat thuis. Dit neem je in de detachering vaak voor lief, want de reden dat je in de detachering zit is toch voornamelijk om voor je klanten en vooral mét je klanten aan de slag te gaan. Het sociale aspect is voor mij daarin heel belangrijk. Ook in het dagelijks leven. Al probeer ik nu juist zo min mogelijk mensen te zien zodat alles hopelijk z.s.m. richting het nieuwe normaal kan. Iedereen in de zorg heeft het al zwaar zat. Hoe moeilijk is het voor mij dan om de richtlijnen te volgen?
De eerste zullen de laatste zijn
Pega is ideaal voor thuiswerken. Aangezien Pega via een webbrowser gaat, hoef je niks te installeren. Heb je een laptop en toegang tot het (thuiswerk)netwerk? Dan kan je gewoon aan de slag. Dit geldt zowel voor de ontwikkelaars die bezig zijn in de developer studio, als de testers en gebruikers die in het medewerkersportaal zitten. Achmea heeft vorig jaar erg geïnvesteerd in het thuiswerk-netwerk waardoor er nu zo’n 11.000 mensen thuis aan het werk kunnen.
Langslopen kan nu niet meer, dus er wordt nu sneller een meeting ingeschoten. Ik zit nu in meer meetings dan voorheen en kom eigenlijk minder aan het werk toe waarvoor je als Pega CSSA’er wordt ingezet. Mijn werk bestaat normaal gesproken voornamelijk uit het bouwen en verbeteren van applicaties.
Gezien de mogelijkheden binnen Pega, iQibt en Achmea tot thuiswerken, verwacht ik niet dat ik tot de mensen behoor die als eerste weer naar zijn werk mag gaan. Voorlopig zal onze extra kamer dan ook mijn werkkamer zijn.
Hoe ziet zo’n thuiswerk dag er dan uit als Pega Consultant?
Er is veel verandert maar Pega is de constante factor. Ook de ochtenden staan voor mij redelijk vast. De rest van de dag beschrijf ik in ‘grote lijnen’.
08:45-9:15 Pega Integratie Team dagstart
Deze dagstart is er sinds het thuiswerken. Puur om te kijken hoe eenieder zich voelt, zowel in fysieke als mentale gezondheid. Geen koorts? Komen de muren al op je af? Word je al gek van je wederhelft/kinderen?
09:00-9:30 Dagstart Project Pega
Gelukkig duurt de vorige dagstart meestal maar een kwartier. Ons project is begin februari live gegaan. Er wordt nog aan een aantal defects gewerkt voordat het project in beheer wordt genomen. Samen met o.a. onze collega Erwin Horselenberg bespreken we de voortgang en de punten die nog open staan. Oftewel: Wat hebben we gister kunnen bereiken en wat gaan we vandaag doen?
09:30 – 9:45 Dagstart SKP (Schade Keten Particulieren)
Sinds vorige week word ik meegenomen in de dagstart van de businesslijn ‘Schade Keten Particulieren’. Hier is Pega betrokken bij het verwerken en sluiten van (nieuwe) klanten en polissen. Ik zit hier nu nog voornamelijk in de luisterstand. Bij deze meeting zet ik meestal mijn laptop op de strijkplank en ga ik op de hometrainer zitten. Al luisterend meekijken en bewegen!
10:00 – 12:00 Oplossen Parsing Error op Productie
De File Listener van Pega pakt een bestand op met aanvullende metadata (geen privacygevoelige informatie) en leest het bestand uit (de parsing). Dit resulteert in sommige gevallen tot foutmeldingen: Parsing Errors. Na het zoeken op de O, T en A omgeving blijkt dat het probleem zich alleen voordoet op de Productie omgeving. Dankzij de beheerders en de ingebouwde logging kunnen we achterhalen dat het probleem alleen optreedt in bepaalde situaties. We kunnen de inhoud van de aangeboden bestanden ophalen en zien gelukkig redelijk snel (kan ook anders…) dat elk veld er twee keer in staat.
12:00 – 13:00 Lunch en wandelen
Een ruim half uurtje aan de lunch op het balkon of tijdens een wandeling met ‘mijn collega’
13:00 – 15:30 Van oorzaak naar oplossing
De oorzaak van het probleem, zoals hierboven beschreven, is gevonden. De leverende partij wordt geïnformeerd om de gegevens te corrigeren. Doordat elk veld dubbel voorkomt in het aangeleverde bestand gaat de Parse-XML rule fout in de integratie-activity. Om toch toekomstige uitval te voorkomen en huidige bestanden opnieuw te kunnen verwerken, zullen we dit binnen Pega moeten gaan afvangen.
De inhoud van het bestand komt binnen als één lange string. De combinatie van Pega OOTB-functionaliteit en een eigen stukje Java code, wat je kan toevoegen in de activity, biedt oplossing. Het bericht wordt nu stapsgewijs opgeknipt om de juiste info eruit te halen. Na o.a. wat Unit testen is de versie klaar voor de Test omgeving.
15:30 – 17:30 Nieuwe versie naar Test omgeving.
Als je een nieuwe versie beschikbaar wilt stellen voor de tester dan maak je, in het geval van Pega, een nieuw product (een zip file) aan. Dit product moet dan vervolgens worden geïmporteerd op de andere omgeving (T, A of O). Ik informeer mijn projectteam en bespreek de testscenario’s met de tester.
We kunnen Productie “naspelen” door vergelijkbare bestanden aan te bieden. Deze bestanden moeten dan goed worden verwerkt in deze nieuwe versie. Ook creëren we vergelijkbare fouten/uitval als op Productie, zodat we het ‘opnieuw verwerken’ van deze uitval kunnen testen. In Pega kan je heel makkelijk van versie switchen, m.b.v. de access groups. Hiermee kan je dan alle scenario’s langs. In zowel de oude als de nieuwe versie lopen we de (fout)scenario’s langs. Deze moeten dan in de nieuwe versie goed gaan..
Maar genoeg voor vandaag. Ik sluit mijn laptop en op naar ‘huis’. Ik sta op, loop de woonkamer in en zie dat “mijn collega” ook al thuis is. Of was ze nou mijn vriendin?? Al bijna normaal…
Wat wordt het nieuwe normaal?
De vraag van deze crisis is ook: Wat leren we hiervan als maatschappij? Als alles voorbij is, gaan we dan weer als vanouds over op de orde van de dag? Of heeft dit er toch genoeg ingehakt om te beseffen dat er veel moet veranderen, maar dat veel verandering ook kan. Hierbij zal ik echt niet ingaan op alle maatschappelijke, milieu of economische vraagstukken. Zoals het vliegen, de vleesmarkten of de vitale sectoren.
iQibt en Achmea zijn erg ruim in het thuiswerken. “Op goed vertrouwen” noemen we dat. Hopelijk beseffen nog meer bedrijven, niet alleen in de IT, dat thuiswerken prima kan. En dat de medewerker misschien wel vaker meer doet thuis dan op zijn werk. Dat we bijvoorbeeld dus niet allemaal tegelijkertijd de weg op hoeven (één probleem minder?). Voor nu heel cliché: houd afstand en blijf gezond, en probeer het nog zo leuk mogelijk te maken!! Hou je veilig! 😉